A mai világ elképzelhetetlen internet vagy televízió nélkül

Fontos, hogy gyermekeink felügyelet mellett okosan internetezzenek vagy nézzenek televíziót

A bosszúpornótól a virtuális valóságig: 2020 márciusában elindult a Gyerekaneten.hu, az NMHH szülőknek szóló, szótárszerkezetben felépülő információs oldala.

A weboldal arra vállalkozik, hogy néhány bekezdésnyi szócikkben lefordítsa és röviden megmagyarázza a szülők generációinak azt a digitális világot, amelyben a gyermekeik látszólag magabiztosan közlekednek. Megmutatja a veszélyeket, a kockázatokat, de azt is, miben és miért lelik örömüket a gyerekek az online világban, valamint tanácsokat ad a tudatos döntésekhez bonyolult online szituációkban. 

Az algoritmustól a tényellenőrzésig sok területet feldolgoz az oldal, de a legfőbb célja a témaválasztásokkal arra biztatni a szülőket, hogy beszélgessenek a gyerekeikkel azokról a netes kérdésekről is, amelyekre nincs egyszerű válasz.

A Gyerekaneten többek között bemutatja a népszerű közösségi médiaoldalakat az Ask.fm-től a YouTube-ig, a netes fenyegetéseket az adathalászattól a zsarolóvírusig, a kapcsolódó önvédelmi megoldásokkal együtt, de kitér a netes randizás jelenségeire és a videojátékok világára is. 

Tegyünk együtt a gyermekek digitális biztonságáért!

Alakíts ki egészséges digitális szokásokat a családoddal!

Netezz Okosan!  

A legfontosabb, hogy bármilyen fejlett technológiai falat emelünk gyermekeink köré, jó tudni: a felmérések szerint a leghatékonyabb védelem maga a figyelmes szülő, aki beszélget gyermekével, meghallgatja mondanivalóját és személyes példájával elsősorban általános kritikai szemléletet és követett értékrendet mutat számára.

Magyarországon a 9–16 éves gyerekek több mint kétharmada rendelkezik legalább egy közösségi oldalon saját profillal. A felmérések szerint az okostelefonok aránya a gyerekek körében már 80 százalék fölé emelkedett, de a teljes értékű, internetezésre alkalmas táblagépeket is egyre többen használják.

Tévézz okosan! 

A gyerekszobában is ott van televízió, ezért fontos a tudatos tévézés. A félelmet keltő tartalmaknak a szándékos vagy akár véletlenszerű megtekintésétől többféle módon is megóvhatod gyermekedet.

Egyszerűen kerüld el, hogy a káros tartalmak bármilyen módon elérhetőek legyenek:

  • a gyermeked készülékén már eleve ne hangold be azokat a csatornákat, amelyek nem az életkorának megfelelő tartalmú műsorokat adnak!
  • használd a gyerekzár funkciót! 
  • digitális tévéknél ilyenkor csak a PIN kód beütése után válik láthatóvá a műsor.

 

Ajánlott internetes szűrőszoftverek: 

Információs oldalak: